vrijdag, april 08, 2005

Kaki lima

Letterlijk "kaki lima" betekent "vijf poten".
Wat is dat?
"Kaki lima" is een verkoper die op een trottoir iets gaat verkopen.
Het maakt niet uit wat hij verkoopt, kleding, eten, horloges, boeken, etc.

Ze hebben geen verguning nodig om iets te verkopen, maar ze moeten weg als de politie zegt dat ze daar niet mogen staan.
Dat gebeurt regelmatig dat de politie onverwacht komt en de verkopers moeten allemaal weg.
Af en toe worden al die spullen van de verkopers meegenomen door de politie. De verkopers moeten betalen om de spullen terug te krijgen. Voor dit, is er nog geen vaste wet die bepaalt hoeveel de verkopers hun spullen moeten betalen. Dus de politie kan zomaar een bedrag noemen.

Ik koop mijn lunch altijd bij de "kaki lima". Achter een mooi en groot hotel (dat tegenover de ambassade ligt) was de grootste lokatie waar de verkopers hun spullen verkopen. Het was daar altijd druk, vooral in de lunchtijd. Ik ben daar 1 keer geweest om mijn lunch te kopen, later doet iemand altijd voor mij. Een paar dagen geleden heb ik gehoord dat de politie daar geweest is en totdat ik dit bericht schrijf is er nog geen enkel verkopers staan.
Waar zijn ze nu? Ik weet het ook niet...

Dus ik moet nu ergens anders mijn lunch kopen. Dat vind ik lastig want ik heb nu niet zoveel keuze's. Er is geen grote plaats meer waar de verkopers samen kunnen staan. Ik vind de verkopers ook zielig. Ze hebben geen geld daarom gaan ze zo op straat dingen verkopen. Als ze geld hebben dan willen ze ook in een grote mall (winkelcentrum) een winkel openen.
Nu heb ik minder keuze's als ik moet eten en de verkopers moeten ergens anders verkopen of tijdelijk 'vakantie' nemen. Akh ja... "Dit is Jakarta man!!" zo zeggen veel mensen. Jakarta is een grote en drukke stad ('metropolitan') waar je hard moet werken en strijden als je wilt overleven.

Hieronder heb ik een foto van een kleine groep "kaki lima"
Als je op de foto klikt dan krijg je een grote versie van deze foto.

2 opmerkingen:

Marga zei

Tja Lia...dat wordt dan maar een fruitdieet......!!
Geen lunch.....en veel water drinken....


Kuifje...

Juff zei

hiks hiks...we kopen fruit ook bij "kakilima" want het is makkelijk. In een kleine box zitten al verschillende vruchten.
En dat kost maar 20 Eurocent!!! Je hebt papaya, meloen, watermeloen en ananas!! sluurrpp... :-p